Poluare

Efecte potentiale asupra sanatatii noastre si a mediului inconjurator

Bateriile si acumulatorii portabili contin substante toxice precum: mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu care afecteaza grav sanatatea umana. Aruncate impreuna cu alte deseuri menajere, substantele continute de baterii si acumulatori vor ajunge in sol si ape. Cand solul si apa sunt contaminate, aceste substante ajung in corpul plantelor si animalelor, acumulandu-se de-a lungul lanturilor trofice. In urma consumului de catre om a acestor plante si animale, se produc intoxicatii care afecteaza adeseori ireversibil sanatatea. Metalele continute de baterii pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inima, cancer.

Mercurul, cea mai periculoasa substanta continuta de baterii, dintr-o baterie de tip pastila poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani.
Mercurul in contact cu apa formeaza un compus cancerigen (metil-mercur) ce afecteaza sistemul nervos si rinichii.

Plumbul reprezinta o alta substanta periculoasa care afecteaza sistemul nervos si aparatele excretor si reproducator. In plus in urma incinerarii deseurilor, plumbul poate fi transportat pe distante foarte mari de catre curentii de aer.

Nichelul afecteaza pielea daca intra in contact direct cu aceasta, in plus odata eliberat in aer si aspirat, produce inflamarea cailor respiratorii si cancer la plamani.

Cadmiul este o substanta cancerigena, ce produce leziuni grave daca este ingerata sau aspirata.

De asemenea, intoxicatia cu litiu afecteaza grav sistemul nervos, rinichii, caile respiratorii si inima.

Asadar, deseurile de baterii si acumulatori portabili sunt deosebit de periculoase. Daca nu ne pasa de mediul natural, ar trebui sa ne pese de sanatatea noastra si a copiilor nostri.

finantatori

Copyright © COLECTARE BATERII - 2009. Toate drepturile rezervate