Categorii

Directiva 2006/66/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind bateriile si acumulatorii face distinctie intre trei tipuri de baterii si acumulatori:

1. baterii si acumulatori portabili;

2. baterii si acumulatori industriali;

3. baterii si acumulatori auto;

 

1.Bateriile si acumulatorii portabili:

Bateriile si acumulatorii portabili sunt acele baterii sau acumulatori, baterii de tip pastila, ansamblu de baterii care este sigilat, poate fi transportat manual si nu este nici baterie industriala sau accumulator industrial, nici baterie ori acumulator auto.

Acestia pot fi:

Baterii nereincarcabile (de exemplu bateriile cu zinc-carbon si magneziu alcalin – baterii pentru scopuri generale), baterii pastila, baterii cu oxid de litiu; impreuna reprezinta aproximativ 75% din segmentul de baterii portabile;

Baterii reincarcabile sau acumulatori (de exemplu bateriile cu nichel-cadmiu, nichel metal hidrid, cu ioni de litiu si cu plumb acid), care reprezinta aproximativ 25% din segmentul de baterii portabile;

 

Bateriile si acumulatorii portabili ii utilizam frecvent in activitatile noastre zilnice ca si componenta de functionare pentru diferite echipamente de uz personal sau casnic, insa nu dupa mult timp acestea devin deseuri. Si, nu orice fel de deseuri, acestea sunt cele mai poluante si periculoase, iar majoritatea ajung, din nefericire, la depozitele pentru deseuri municipale.

Proiectul de fata isi propune prin colectarea si implicit reciclarea bateriilor si acumulatorilor portabili uzati sa reduca numarul acestora din depozitele municipale sau din mediul inconjurator si nu doar pentru a respecta directivele europene ci pentru a reduce impactul devastator pe care acestea il au fata de natura si sanatatea noastra.

 

      Tipuri de baterii si acumulatori portabili:

       Bateria zinc-carbon: este cunoscuta si drept baterie standard pe baza de carbon, electrozii sunt zincul si carbonul, intre aceste substante existand o pasta acida, care are rolul de electrolit. Aceasta baterie este cel mai putin toxica si este utilizata la diferite aparate mecanice, lanterne, jucarii, etc.

       Bateria alcalina (cu dioxid de mangan): cea mai utilizata este bateria Duracell si Energizer, electrozii sunt zincul si oxidul de magneziu, impreuna cu un electrolit alcalin. Se utilizeaza in: casetofoane, radiouri, alte aparate.

       Bateria pe baza de litiu : aceasta baterie contine litiu, iodat de litiu sau iodat de plumb si este utilizata in aparatele de fotografiat datorita puterii mari pe care o genereaza.

       Bateria nichel-cadmiu: electrozii acesteia sunt hidroxid de nichel si cadmiu, electrolitul fiind hidroxidul de potasiu. Aceasta baterie este reincarcabila, utilizata pentru camere de filamt si foto, diferite unelte portabile ce necesita acumulatori reincarcabili.

       Bateria nichel-metal: acest tip de baterie este reincarcabila si tinde sa inlocuiasca bateria nichel-cadmiu, deoarece nu sufera din cauza "efectului de memorie" de care sufera bateria nichel-cadmiu.

       Bateria litiu-ion: este reincarcabila si  este deseori intalnita in laptop-urile performante, in telefoanele mobile, ceasuri, camere de filmat etc.

       Bateria zinc-aer: aceasta baterie utilizeaza oxigenul pentru oxidarea zincului, si sunt utilizate pentru aparatele auditive.

       Bateria zinc-oxid de mercur: si aceasta este deseori folosita in aparatele auditive, pacemaker, camere de filmat, ceasuri,etc.

       Bateria argint-zinc: aceasta baterie este utilizata la aplicatiile aeronautice, datorita raportului optim putere-greutate. Altele: aparate auditive, aparate foto si de filmat, calculatoare, etc.

 

 

2. Bateriile si acumulatorii industriali:

Bateriile si acumulatorii industriali sunt acele baterii sau acumulatori proiectati exclusiv pentru utilizare industriala sau profesionala sau folositi in orice tip de vehicul electric.

Acestia pot fi, de exemplu:

• Bateriile cu plumb acid (96% din intregul segment industrial de baterii);

• Bateriile cu NiCd (2% din întregul segment industrial de baterii);

• Altele (2%)

 

 

3. Bateriile si acumulatorii auto:

 

Bateriile si acumulatori auto sunt acele baterii sau acumulatori destinati sa alimenteze sistemele auto de pornire, iluminat ori de aprindere.

In conformitate cu lista prevazuta in Decizia Comisiei Europene 2000/532/CE, bateriile care contin plumb, mercur si nichel-cadmiu sunt clasificate ca deseuri periculoase.

 

Etichetarea bateriilor si acumulatorilor

   producatorii sunt obligati sa marcheze cu simbol toate bateriile acumulatorii si ansamblurile de baterii: o pubela cu roti, barata cu doua linii in forma de X:

Marcaj pubela

   pana la data de 26 septembrie 2009, producatorii sunt obligati sa indice pe suprafata bateriilor si acumulatorilor portabili si auto, in mod vizibil, lizibil capacitatea acestora;

   bateriile, acumulatorii si bateriile de tip pastila care contin mai mult de 0,0005% mercur, mai mult de 0,002% cadmiu sau mai mult de 0,004% plumb sunt marcate cu simbolul chimic pentru metalul respectiv: Hg, Cd sau Pb.

 

 

finantatori

Copyright © COLECTARE BATERII - 2009. Toate drepturile rezervate